Karamel od urmi

Obožavam karamel. Obožavam ga. Ali avaj, karamel je šećer, i to onaj beli, najgore vrste. Kad sam bila mala tata mi je često donosio one socijalne, mekane rebraste karamele iz Vršca kad je išao tamo poslom. Bile su u providnim kesama od kilo, možda čak i više, bez etiketa, samo sa onim kontrolnim listićem ubačenim onako u kesu. Ne sećam se ko ih je proizvodio i da li još postoje ali to se u našoj kući jelo na tone. Morali su da ih kriju od nas dece visoko po plakarima i kuhinjskim elementima ali džabe, uvek bismo ih našli. Kako nisam imala tada sto kila i dijabetes uopšte mi nije jasno…A pošto se u mojoj kući danas beli šećer izbegava u širokom luku, morala sam da smislim neku alternativu.

Primetih da mi sveže urme oduvek imaju pomalo karamelasti šmek pa mi pade na pamet da ih izblendam da vidim šta će da se desi. I desilo se ovo. Ima, naravno, na netu puno sličnih recepata (koliko i očajnih ljubitelja karamel ukusa koji izbegavaju šećer), ali evo, ovo je moj.

Koristim samo sveže urme (nikako sušene, jer su obično dodatno zaslađene, a imaju i konzervanse – dakle pažnja, proizvod za ozbiljno izbegavanje!). Ako su baš sveže ne morate da ih potapate uopšte pre blendanja, dok će onima malo suvljim biti potrebno potapanje od par sati u hladnoj vodi ili desetak min u toploj. Uvek mi je bilo čudno kako sveže urme imaju ukus kao nesto što ste napravili ili kao snikers čokoladica (ako ih jedete sa kikiriki puterom), a ne kao da takva prosto raste u prirodi. Fantastično neko voće! Zato mislim da ih treba više i češće koristiti jer vrlo lako dobijete pravi dezert od njih. A griža savesti eliminisana. Nama su najukusnije punjene puterom od badema (samo se izvadi koštica, namaže malo putera i zatvori i mmmmm). Plus su pune vlakana, kalijuma i jako su zdrave. Moja deca ih obožavaju i često im to dajem kad traže nesto slatko.

Ovaj karamel koristim kao preliv za kolače, sladolede (super je na tartu od bundeve koji ćete takođe uskoro videti na blogu) ili kao zaslađivač za smoothije, šejkove i ovsene kaše. Umesto vode može da se koristi i kokosovo ili bademovo mleko (ako želite onaj mlečni izgled i šmek) mada sam primetila da se onda brže kvari jer ovakva mleka pravim sama pa su kvarljiva, možda je sa kupovnim varijantama drugačije. U svakom slučaju ne potraje dugo u našoj kući! Razmišljam da bi mogao i da se npravi gušći, pa uz neke dodatke da se pretvori u neki zdravi namaz. Javljam kad isprobam.

Karamel od urmi

Karamel od urmi

Trebaće vam

  • 1 šolja urmi, očišćenih od koštica
  • vode po želji
  • malo soli (u mom slučaju malo više soli jer volim da je karamel baš slan)

Uputstva

  1. Urme se ubace u blender sa vrlo malo vode i blendaju se par minuta, a postepeno se dodaje još vode ako je pregusto, do teksture koju želite. Moj savet je da ne bude previše tečno ali kako ko voli. Mislim da bi i slabiji blenderi mogli da se izbore sa ovim mada nisam sigurna, ko proba neka javi da li je uspelo. Drži se u frižideru u teglici ili flaši, traje oko nedelju dana sigurno, možda i više.
http://rotkvestrugane.com/karamel-od-urmi/

 

4 comments

  1. Tek sada sam uspela da napravim ovaj karamel iako je krajnje jednostavan recept , i malo je reći da sam oduševljena! Hvala. 🙂

    1. Lana baš mi je drago da ti se sviđa!

  2. Sjajan recept! Bravo Ivana.

    1. Hvala Sanja! Divne stvari pročitah i kod tebe na blogu!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *