Moćni zeleni smuti

Ja mnogo volim zeleniš. Obožavam zelje, blitvu, spanać, a posebno kelj. Međutim, iako znam da treba da ga jedem svaki dan, nekako se uvek desi da prođe i po par dana da ga ne ubacim ni u jedno jelo. I onda mi dobro dođe ovakav zeleni smuti, da me vrati na pravi put. Ako se meni (ljubitelju zeleniša) tako često dešava da na njega zaboravim, mogu misliti kakav je slučaj sa onima koji ga manje vole ili ga ne vole uopšte. Zeleni smuti je super način da unesete zeleniš, mada i sve ostalo što je zdravo, a na šta ste taj dan zaboravili, zato ako imate blender kod kuće, stvarno više nema izgovora! Mislite da vam fali kalcijum? Ubacite malo susama ili tahinija (mada u zelenom lisnatom povrću već ima kalcijuma). Niste stigli da unesete vitamin c, a stiže vas prehlada? Ubacite kivi. Ona banana na šanku samo što se ne nije pokvarila? Pravo u blender. Osim što je zdrav, ovaj smuti je dobar i umesto doručka. U tom slučaju možete dodati i malo ovsenih pahuljica i garantujem da ćete izgurati bar do podneva bez osećaja gladi i sa dovoljno energije.

Ako niste do sad pravili zelene smutije i ne obožavate zeleniš, onda je najbolje da počnete sa spanaćem. Spanać ima vrlo blag ukus i nema šanse da ga osetite kada je pomešan sa voćem. Kada se malo naviknete, možete povećavati količinu spanaća. Može se koristiti svež ili zamrznut spanać, koji god imate. Kod mene uvek ima zamrznutog, zgodno je jer samo ubacim par onih briketa u blender i ne mislim o pranju listova.

E sad, zašto je ovaj zeleni smuti moćan? Zato što osim divnog zeleniša i voća sadrži i puno omega 3 kiselina iz oraha i chia semenki. Ako ste vegan, orasi su važni jer upravo oni sadrže najviše ovih masnih kiselina. A pritom su i najjeftiniji od svih orašastih plodova na našem tržištu. Uvek stavljam orahe uz zeleniš jer masti iz orašastih plodova pomažu da se bolje usvoje fitonutrijenti iz zeleniša. A ako posle zelenog smutija izađete još i napolje na sunce, počećete da proizvodite Q10. Prilično moćno!

Moćni zeleni smuti

Moćni zeleni smuti

Trebaće vam

  • 1 banana
  • 2 mandarine
  • 1 kivi
  • 1 kruška
  • 4 urme
  • 500ml vode
  • 1 supena kašika chia semenki
  • 6 polovina oraha
  • 1 šaka spanaća

Uputstva

  1. Oprati spanać (ako je svež), voće oljuštiti, urmama izvaditi koštice i sve sastojke ubaciti u blender na 90 sekundi. Dobiju se dve velike čaše smutija.
http://rotkvestrugane.com/mocni-zeleni-smuti/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *